Τι είναι η Βιοανάδραση (Biofeedback);

Η Βιοανάδραση είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος που χρησιμοποιείται για να απεικονίσει τις φυσιολογικές διαδικασίες, τις αλληλεπιδράσεις νου και σώματος, οι οποίες λαμβάνουν χώρα "μέσα στον οργανισμό" και ενεργοποιούνται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Με τη χρήση αισθητήρων και μιας συσκευής μέτρησης, ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να λάβει πληροφορίες (ανατροφοδότηση) για τον οργανισμό μας και να καταγράψει παραμέτρους όπως ο καρδιακός ρυθμός, όγκος του αίματος, σφυγμός, αναπνοή, αγωγιμότητα του δέρματος και θερμοκρασία, καθώς και κίνηση των μυών.  

Σύμφωνα με την Mayo Clinic (ένα από τα πολλά ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία που τη χρησιμοποιούν), η Βιοανάδραση μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τις σκέψεις μας για να ελέγξουμε το σώμα μας. Το Biofeedback χρησιμοποιείται συχνά ως μια τεχνική χαλάρωσης και βοηθά τρομερά στη διαχείριση πολλών σωματικών και ψυχικών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της συνεχούς ανησυχίας, του άγχους, της κατάθλιψης, των διατροφικών διαταραχών, της αϋπνίας, των κρίσεων πανικού.

Όταν εφαρμόζεται από ειδικευμένο κλινικό επαγγελματία, το Biofeedback μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση των σημερινών διαταραχών που προκαλούνται κυρίως από τον τρόπο ζωής και το άγχος.

Μέσω της Βιοανάδρασης, οι επισκέπτες μας μαθαίνουν πως να ελέγχουν μόνοι τους τη μεταβλητότητα του καρδιακού τους ρυθμού (HRV) και να μειώνουν εμπράκτως τα συμπτώματα του άγχους, βελτιστοποιώντας έτσι την υγεία τους.