ΠΡΟΠΟΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ...ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Τι θα συνέβαινε αν κάποιος σας έλεγε πως είναι εφικτό η εγκεφαλική σας δραστηριότητα να προβληθεί μπροστά στα μάτια σας, και μάλιστα σε ζωντανό χρόνο; Ή ακόμα, αν σας προσκαλούσε για εκπαίδευση του εγκεφάλου σας, στα ίδια πρότυπα που κάποιος γυμνάζει το σώμα του;

Η μόνη διαφορά έγκειται στο γεγονός πως αντί για αθλητικά παπούτσια και compression σορτσάκια, θα χρησιμοποιούσατε τεχνολογία, αισθητήρες, νοητικές ασκήσεις και την επιστήμη ως εργαλεία. 

Αυτό στο οποίο πρακτικά αναφερόμαστε είναι η επιστήμη του Biofeedback και Neurofeedback, κοινώς της Βιοανάδρασης και της Νευροανάδρασης. Και τα δύο σε συνδυασμό μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο του ώστε να είναι πιο συγκεντρωμένος και δημιουργικός, καθοδηγώντας τον στο να βλέπει τα πράγματα με αυξημένη διαύγεια και δημιουργικότητα.

Δίχως να επιθυμούμε το να ακουστεί ως υπερβολή, καθίσταται εφικτό το να ξεκλειδώσετε μυστικά του εγκεφάλου σας και να γίνετε γνωρίζων αυτού που μη ηθελημένα αγνοούσατε. 

Εταιρείες και οργανισμοί συνεχώς φροντίζουν να επενδύουν σε νέα εργαλεία για τους εργαζομένους τους, με στόχο τη βελτίωση της επίδοσης τους, πολλές φορές αγνοώντας το πιο σημαντικό. Το ότι η προσέγγιση του “thinking outside the box”, θα μπορούσε να περιλαμβάνει επένδυση στο ίδιο τους το προσωπικό, κι όχι μόνο στην ενίσχυση των εργασιακών τους γνώσεων. Αρκετά συχνά, σε μια προσπάθεια να καλύψουν το κενό αυτό, στην εξίσωση μπαίνουν προγράμματα που βοηθούν στην βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης των εργαζομένων, αγνοώντας όμως την εστίαση στο πιο σημαντικό παράγοντα, τον ανθρώπινο εγκέφαλο. 

Εκεί είναι που αναλαμβάνει δράση το Neurofeedback, προσφέροντας εργαλεία που στοχεύουν στην εκπαίδευση και άσκηση του μυαλού, υπό την ίδια έννοια που τα όργανα γυμναστικής ασκούν τους μύες.

Τα άμεσα πλεονεκτήματα για τους “δυνατούς παίκτες” του επαγγελματικού κόσμου, έχουν πολλάκις αποδειχθεί, και αποτελούν τα εξής:

  • Εξάλειψη του “busy brain”, φαινόμενο το οποίο τείνει να προκαλεί άσκοπο over-thinking σε κρίσιμες καταστάσεις
  • Βελτιωμένη ανάκαμψη μετά από ένα λάθος
  • Υψηλότερη απόδοση, αντοχή και ελαστικότητα 

Υπό μία έννοια, το Neurofeedback βοηθά στη δημιουργία ενός πιο ομαλού, αποδοτικότερου εγκεφάλου που μπορεί να επιτύχει περισσότερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια σε λιγότερο χρόνο, οδηγώντας κατά συνέπεια σε αυξημένη δημιουργικότητα και μακροπρόθεσμα σε μέγιστη απόδοση. Αυτή η εκγύμναση του μυαλού, το “muscle building” αν θέλετε, αναφέρεται σήμερα ως neuroplasticity, την ακύρωση της ιδεολογίας πως κάθε τμήμα του εγκεφάλου είναι σχεδιασμένο να πράττει κάτι συγκεκριμένο και μονάχα αυτό. 

Όλα αυτά τη στιγμή που δύναται κανείς να δει live μπροστά στην οθόνη του την αλλαγή και εξέλιξη της εγκεφαλικής του δραστηριότητας, πάντα μέσω ενός άκρως φιλικού προς το χρήστη και κατανοητού οπτικοακουστικού περιβάλλοντος.

Παρόλα αυτά, είναι άκρως φυσιολογική η ερώτηση που μπορεί να προκύψει από κάποιον. Του γιατί είναι τόσο πια σημαντικό να προβεί κάποιος σε τέτοια “άσκηση” του εγκεφάλου του, μέσω των αποδεδειγμένων αυτών επιστημονικών τεχνικών. Η απάντηση είναι εξίσου φυσιολογική, και  έχει να κάνει με την ηλικία.

Βλέπετε, καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλος μας χάνει ορισμένη από την πλαστικότητα, την ευκαμψία του, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο μονοδρομημένος ο τρόπος σκέψης του, να μειώνεται η δυνατότητα εκμάθησης νέων πραγμάτων, καθώς φυσικά και να αλλάζει ο τρόπος που εκλαμβάνει το κάθε τι γύρω του, είτε αυτό πρόκειται για περιβάλλοντα, για καταστάσεις ή και ανθρώπους.

Το Neurofeedback δουλεύει υπό αυτές τις βασικές αρχές του neuroplasticity, αυξάνει τη δύναμη της σκέψης, των δράσεων που θέλουμε να εφαρμόσουμε, και των αλλαγών που επιθυμούμε στην καθημερινότητα μας. Ξεκλειδώνει υπό μία έννοια τη θέληση μέσα μας και μας διδάσκει να φθάσουμε το επιθυμητό επίπεδο αυτοπεποίθησης και εσωτερικής γαλήνης. Με τον καιρό, αυτές οι λειτουργίες σκέψης γίνονται δεύτερη φύση μας, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ποιοι είμαστε.

Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να σταματήσετε να ξεγελάτε τον εαυτό σας και αντί αυτού να ξεκινήσετε να προπονείτε, ποιον άλλον, τον εγκέφαλο σας.

 

Elisabeth Calbari (MISCP) Psychologist ⎮ Brain Fitness Trainer ⎮ Biofeedback & Mindfulness Trainer       Founder Self Balance

 

Elisabeth Calbari is a psychologist, trainer, author and science journalist reporting on the brain, psychology and behavioural sciences.  She is a trainer on self-improvement and wellness programs that lead to better performance, focus, resilience and emotional control. She develops neurofeedback-based leadership programs where executives learn how to optimise motivation, concentration, stability under pressure and emotions during key moments and peak stress.  She is the founder of Self Balance in Greece, representative of HeartMath products and services in Greece and a Mindfulness Trainer in business settings.
 
 
 
 

Μείνετε ενημερωμένοι για παρόμοια θέματα και μέσω του Facebook page μας.