ΑΝΑΠΝΟΗ: ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ ΕΥΚΟΛΗ

Από την πρώτη μας ανάσα ακόμα, η λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος αυτοματοποιείται, σε βαθμό που για όλους μας αποτελεί κάτι το φυσικό, αυτονόητο θα έλεγε κανείς. Στην πραγματικότητα όμως, η αναπνοή είναι μια διαδικασία στη φύση της περίπλοκη, που από τους περισσότερους μας γίνεται με λανθασμένο τρόπο. Όταν όμως αυτή γίνει σωστά, τα προτερήματα είναι τόσα μα τόσα πολλά.

Παρακάτω ακολουθεί ένα ένα πολύ απλό test, το οποίο βοηθά τον έλεγχο της αναπνοής σας.

Step 1: Καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα που πιθανότατα κάθεστε αυτή τη στιγμή.

Step 2: Τοποθετείστε το δεξί σας χέρι στην περιοχή της κοιλιάς σας, και το αριστερό χέρι σας στο θώρακα, στο ύψος της καρδιάς.

Step 3: Έπειτα απλά παρακολουθείστε την αναπνοή σας, δώστε προσοχή σε αυτή. Παρατηρείστε τι κάνει το εκάστοτε χέρι σας καθώς εισπνέετε και καθώς εκπνέετε.

Αν και τα δύο σας χέρια είναι συγχρονισμένα, δηλαδή εξέχουν όταν εισπνέετε και βυθίζονται όταν εκπνέετε, τότε αναπνέετε από το θώρακα σας, κάτι που ισχύει για την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Αν μάλιστα μετρήσετε περισσότερες από 14 αναπνοές ανά λεπτό, τότε αναπνέετε υπερβολικά γρήγορα για κάποιον που απλά κάθεται άνετα σε μία καρέκλα. Κανένα από αυτά τα είδη αναπνοής δεν είναι το σωστό.

Ποια είναι τότε η σωστή μέθοδος αναπνοής;

Αυτή με την οποία αναπνέουμε όταν γεννιόμαστε, αλλά κατά κάποιο περίεργο τρόπο καταφέρνουμε να καταστέλλουμε όταν νιώθουμε κούραση, stress ή άγχος. Αν το αριστερό σας χέρι, αυτό που έχετε αγγίξει πάνω στο θώρακα σας, μένει πρακτικά ακίνητο κατά την αναπνοή, και μόνο το δεξί χέρι, αυτό στην κοιλιά, κινείται προς τα μέσα και προς τα έξω καθώς εισπνέετε κι εκπνέετε, τότε θα χαρείτε να μάθετε πως αναπνέετε σωστά, όπως όταν ήσασταν νεογέννητο.

Η αναπνοή βλέπετε είναι η μόνη αυτοματοποιημένη λειτουργία του σώματος μας πάνω στην οποία έχουμε άμεσο έλεγχο, και ως συνέπεια μπορούμε να σαμποτάρουμε - έστω και υποσυνείδητα. Συνήθως είμαστε υπό την εντύπωση πως αυτή προκύπτει από μόνη της, ενώ στην πραγματικότητα είναι ελεγχόμενη από τα αντανακλαστικά μας, τα οποία επικοινωνούν με ποικίλους αισθητήρες στο σώμα σας. Αυτοί αναλύουν τη συσσώρευση οξυγόνου και διοξιδίου του άνθρακα στο αίμα, βοηθώντας μηχανισμούς του εγκεφάλου και των πνευμόνων.

Μέσα σε λεπτά, κάποιος είναι σε θέση να αυξήσει τη συχνότητα της αναπνοής του κατά βούληση, ή ακόμα και να κρατήσει την ανάσα του. Εκεί ανάμεσα εντοπίζεται η απλότητα και η ταυτόχρονη πρόκληση της σωστής αναπνοής. Ενώ λοιπόν θεωρητικά θα έπρεπε να έχουμε την αναπνοή μας υπό πλήρη έλεγχο δίχως την παραμικρή δυσκολία, πολύ συχνά τη διαχειριζόμαστε εντελώς λάθος, αναπνέοντας πιο γρήγορα από το απαιτούμενο, προκαλώντας υπεροξυγόνωση, κρίσης πανικού, ή ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης.

Η λύση έγκειται στο να συνειδητοποιήσει κανείς πως η αναπνοή ελέγχεται από το ρυθμό του σώματος μας, και με τη σειρά της, αυτή επιστρέφει το ρυθμό της στο σώμα μας. Μαθαίνοντας να αναπνέουμε σωστά, κοινώς μέσω του διαφράγματος, τροφοδοτούμε το σώμα μας οφέλη ικανά να επηρεάσουν τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική μας κατάσταση. 

Συνοπτικά, ορισμένα από τα οφέλη μιας σωστής αναπνοής είναι:

  • Αύξηση επιπέδων ενέργειας
  • Μειωμένα επίπεδα stress
  • Βελτίωση επιπέδων συγκέντρωσης
  • Καλύτερη ποιότητα ύπνου
  • Μείωση επιπέδων χοληστερίνης
  • Καλύτερη κριτική ικανότητα στη λήψη αποφάσεων

Γίνεται ως συνέπεια εμφανές πως η αναπνοή επηρεάζει και επηρεάζεται από το stress, τα συναισθήματα μας, το άγχος και την κατάσταση του σώματος. Όταν η αναπνοή χάνει το φυσικό της ρυθμό, μια αλυσιδωτή αντίδραση λαμβάνει μέρος, η οποία οδηγεί σε ενόχληση, stress ή ακόμα και προβλήματα υγείας. 

Καλύτερη αναπνοή σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να μάθετε περισσότερα για τα “Better Breathing” προγράμματα μας.

Όνομα *
Όνομα