BIOFEEDBACK ΚΑΙ NEUROFEEDBACK: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

Τόσο το Biofeedback όσο και το Neurofeedback είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως πολλά χρόνια στους κλάδους της Νευροψυχολογίας και Ψυχολογίας, της Ιατρικής, ακόμα και στην Προπονητική στον Αθλητισμό. Στόχος των μεθόδων αυτών είναι η εκγύμναση, ο αυτοέλεγχος, η αυτορρύθμιση των λειτουργιών του σώματος και του εγκεφάλου, προκειμένου να αναπτυχθεί η οποιαδήποτε ικανότητα του ατόμου στο μέγιστο. Τα τελευταία χρόνια οι μέθοδοι παγκοσμίως έχουν εισαχθεί και στον χώρο των επιχειρήσεων, σε όλες τις βαθμίδες, αποδεικνύοντας τη σημαντικότητα της καλής ψυχολογίας, της υγιούς σκέψης και της οργανωμένης συμπεριφοράς στο εργασιακό περιβάλλον.

Σε τι οφείλεται η αυξημένη σε παγκόσμια κλίμακα απήχηση των μεθόδων αυτών;

Η αυξανόμενη ζήτηση οφείλεται στην πρακτική εφαρμογή τους στις καθημερινές δυσκολίες (επαγγελματικές και προσωπικές), στη σύντομη διάρκεια εκπαίδευσης, στα άμεσα αποτελέσματα που παρατηρεί ο ενδιαφερόμενος, καθώς και στο γεγονός ότι η διαδικασία αυτή είναι πολύ user friendly, διαδραστική και εξατομικευμένη.

Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται άμεσα και σε προσωπικό επίπεδο, αφού σε κάθε συμμετέχοντα παρέχονται απτά στοιχεία για τις ψυχο-φυσιολογικές αντιδράσεις του δικού του σώματος και εγκεφάλου, πληροφορίες που συλλέγονται και διαμορφώνουν το εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης για τον καθένα.

Τι είναι ακριβώς η Βιοανάδραση (Biofeedback) και το Neurofeedback;

Οι μέθοδοι Biofeedback και Neurofeedback συνδυάζουν την φυσιολογία με την ψυχολογία. Η εκπαίδευση και τα προγράμματα χρήσης των μεθόδων αυτών διενεργούνται από εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους επαγγελματίες. 

Η διαφορά μεταξύ των όρων Biofeedback και Neurofeedback είναι ότι η πρώτη μέθοδος, η Βιοανάδραση δηλαδή, είναι μια διαδικασία που έχει αντικείμενο εκπαίδευσης τον αυτο-έλεγχο λειτουργιών του σώματος όπως μυϊκή ένταση, μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, θερμοκρασία σώματος, αναπνοή, εφίδρωση. 

Αντίστοιχα, η μέθοδος Neurofeedback βασίζεται στις λειτουργίες του εγκεφάλου και στο συντονισμό διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου που αφορούν στη σκέψη, στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά, στην κίνηση και στην αίσθηση. 

Όλα αυτά ακούγονται κάπως “επιστημονικά” και ίσως αποπάρουν κάποιον ενδιαφερόμενο.

Δικαιολογημένα, και γι’ αυτό είναι απόλυτα σημαντική η σωστή ενημέρωση. Οι όροι βασίζονται στην λέξη “ανατροφοδότηση”, εξού και στα ελληνικά η μετάφραση σε Βιοανάδραση και Νευροανάδραση. Δημιουργείται με άλλα λόγια, μια χαρτογράφηση του σώματος και του εγκεφάλου όπου με ειδικές ασκήσεις στις οποίες εκπαιδεύεται ο συμμετέχων, καταφέρνει να ελέγξει μόνος του τόσο τις σωματικές λειτουργίες όσο και τις εγκεφαλικές.

Προς καλύτερη κατανόηση, ακολουθεί ένα παράδειγμα που έχει σχέση με τον τραπεζικό χώρο και αφορά στο μετατραυματικό stress (PTSD). Πρόκειται για ένα σύνδρομο που προκύπτει μετά από ένα τραυματικό γεγονός και στην προκειμένη περίπτωση, ληστεία.

Το άτομο που το βιώνει αντιμετωπίζει έντονα συμπτώματα άγχους στο σώμα του όπως ταχυπαλμίες, εφίδρωση, κόπωση, θυμό, υπνηλία και επίσης έντονο στρες.  Με τα προγράμματά μας, ο συμμετέχων παρακολουθεί την ίδια στιγμή μέσω ενός λογισμικού με το οποίο είναι συνδεδεμένος, πως το σώμα του και ο εγκέφαλός του αντιδρούν στην ανάμνηση του γεγονότος. Με ειδικές τεχνικές και διαδραστικά παιχνίδια βασισμένα στις Νευροεπιστήμες, μαθαίνει να ελέγχει τον καρδιακό του ρυθμό, τη σκέψη αλλά και να χρησιμοποιεί παράλληλα χαλαρωτικές ασκήσεις βοηθώντας τον να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητάς του.

Άρα πρέπει να έχω βιώσει ένα αρνητικό γεγονός ή συγκυρία για να κάνω χρήση των προγραμμάτων που προσφέρει η Self Balance;

Κάθε άλλο. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και την αύξηση της συναισθηματικής ισορροπίας, καθώς και την ψυχική ανθεκτικότητα (resilience) του καθενός. Με τα προγράμματά Brain Fitness® και Resilience Advantage - Find your Inner Balance, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τις ειδικές δεξιότητες που έχει ο καθένας και εμείς τους βοηθούμε στο να τις ενισχύσουν.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν άτομα που θέλουν να ενισχύσουν την ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης, ταχύτητας, ή λήψης αποφάσεων, καθώς επίσης και να καταφέρουν να φτάσουν στο μέγιστο της απόδοσής τους (Peak Performance). Προπονούμε με άλλα λόγια και προληπτικά ενισχύουμε και θωρακίζουμε τα άτομα να κάνουν χρήση των ικανοτήτων τους για κάθε συνθήκη στην οποία μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν.

Elisabeth Calbari, Psychologist – Executive Coach (MISCP)

Licensed Biofeedback/Neurofeedback Coach - Founder Self Balance

Μείνετε ενημερωμένοι για παρόμοια θέματα και μέσω του Facebook page μας.