ΠΕΤΥΧΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ

Πρόσεχε τη στειρότητα μιας πολυάσχολης ζωής
— Σωκράτης

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο πολυάσχολη είναι η ζωή σας; Πόσο φορτώνετε τον εγκέφαλό σας με πληροφορίες και υλικό ικανό να σας καταστήσουν νοητικά εξουθενωμένους;

Παρόλα αυτά, στην κοινωνία που έχουμε μάθει να ζούμε, το να είσαι πολυάσχολος δεν θεωρείται κάτι αρνητικό.  Εν αντιθέσει, αν η ζωή κάποιου είναι πολυάσχολη, οι γύρω του τον καμαρώνουν, πολλές φορές τον θαυμάζουν και θέλουν να του μοιάσουν. 

Γνωρίζετε όμως ότι σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες που έχουν γίνει, όταν φτάσουμε στο σημείο να νιώσουμε ότι έχουμε υπερβεί τα νοητικά μας όρια και αισθανόμαστε ότι έχουμε εξουθενωθεί, αυτό αποτελεί έναν από τους κρυφούς εκείνους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητά μας αλλά και την υγεία του εγκεφάλου μας;

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από τη σπουδαιότητα που προσδίδει σε κάποιον το να είναι πολυάσχολος.  

Μύθος 1

Το να είσαι πολυάσχολος είναι σημάδι επιτυχίας και σπουδαιότητας

Σε πλήρη αντίθεση, όλες οι έρευνες έχουν παρουσιάσει ότι την καλύτερη επίδοση την έχουμε όταν απασχολούμαστε με μια δραστηριότητα την κάθε φορά. Οι εγκέφαλοί μας δεν είναι υπολογιστές και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν όταν έχουν να κάνουν πολλά πράγματα συγχρόνως.  Απομονώστε επομένως κάθε τι που μπορεί να σας επηρεάζει και να σας αποσπά την προσοχή, όπως κινητό, ηλεκτρονικά μηνύματα και παρατηρήσετε πόσο γρήγορα μπορείτε να ολοκληρώσετε την εργασία που έχετε ξεκινήσει.

Μύθος 2

Το να μην κάνεις τίποτα είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος

Κι όμως, ο εγκέφαλος μας επωφελείται όταν τον αφήνουμε κάποιες στιγμές να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να μην εργάζεται.  Είναι εκείνες οι στιγμές όπου το μυαλό ταξιδεύει και ηρεμεί με σκέψεις και όχι εργασίες, πολλές φορές παράγωντας και τις καλύτερες μας ιδέες.  Προσπαθήστε να υπολογίσετε πόσες φορές έχετε λύσει αρκετά από τα προβλήματα σας, μικρά ή μεγάλα, δεν έχει σημασία, κάνοντας μπάνιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μυαλό ξεκουράζεται μαζί με το σώμα.

  

Μύθος 3

Οι άλλοι σε θαυμάζουν και σε θεωρούν σημαντικό, παράδειγμα πρoς μίμηση

Είναι μια πλάνη και γενικώς μια δική μας ανάγκη να δείχνουμε στους άλλους ότι έχουμε πολλή δουλειά, πολλές υποχρεώσεις και ότι χωρίς εμάς δεν μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα στο γραφείο ή στο σπίτι.  Αυτός ο μύθος βασίζεται στη δική μας ανάγκη να νιώσουμε σημαντικοί.  Στην πραγματικότητα, ο δρόμος της επιτυχίας για όλους μας δεν είναι όταν καταναλώνουμε το χρόνο μας με πολλές ασχολίες, αλλά όταν βρούμε τη χρυσή εκείνη τομή, τον συνδυασμό δηλαδή της επιτυχίας με την απόλαυση, και της ασχολίας με την ολοκλήρωση.

 

Elisabeth Calbari (MISCP) ⎮Psychologist ⎮ Brain Fitness Trainer ⎮Author & Founder Self Balance

 

Elisabeth Calbari is a psychologist, trainer, author and science journalist reporting on the brain, psychology and behavioural sciences.  She is a trainer on self-improvement and wellness programs that lead to better performance, focus, resilience and emotional control. She develops neurofeedback-based leadership programs where executives learn how to optimise motivation, concentration, stability under pressure and emotions during key moments and peak stress.  She is the founder of Self Balance in Greece, representative of HeartMath products and services in Greece and a Mindfulness Trainer in business settings.